What’s on my Messy-Mind

Insomnia!

Insomnia en het grote niets.

Je ligt te woelen en te draaien in je bed… Je komt niet -meer- in slaap, wat je ook probeert..
Ik ken het probleem en één ding is zeker: Het is frustrerend!

Het is ook nog eens slecht voor je gezondheid: langdurig of regelmatig slaaptekort, kan leiden tot problemen met je hart, nieren, bloeddruk en zelfs diabetes!

Er is zelfs een relatie tussen slaaptekort en hersenfuncties als: beslissingen nemen, probleemoplossend denken en zelfs met depressiviteit en zelfmoord…

Vervelend genoeg, werken de meeste klassieke manieren om tóch in slaap te vallen helemaal niet zo goed. Je zal ze inmiddels wel allemaal geprobeerd hebben.
Maar inmiddels weten we dat er ook een andere manier is die wél lijkt te werken en dat is misschien een andere manier dan je zou denken:

De belangrijkste reden dat de klassieke manieren niet helpen om je in slaap te laten vallen, is omdat die methoden je juist HEEL VEEL laten doen, op het moment dat je juist NIETS moet doen!

Laat ik even uitleggen wat ik bedoel:

Je lichaam weet best wel hoe het moet slapen. Dat weet het zelfs heel goed: Miljoenen jaren van evolutie hebben de kunst van het in slaap vallen verfijnd: Je stopt met al je bezigheden, neemt een ontspannen houding aan en voila:… Je slaapt..

Alleen zijn je -probleemoplossende- hersenen slechts een paar honderdduizend jaar oud…en ze zijn eersteklas probleemoplossers! En dat is mooi. Alleen heb je er niets aan als je wil gaan slapen: Je hersenen zijn niet zo goed in ‘niets doen’!.

Het probleem met de meeste methoden om in slaap te komen, is dat ze je uitnodigen om BEZIG te zijn…

Stel jezelf de volgende vraag:

Wanneer je half slaapt en je begint aan een probleem te denken, wat voor probleem dan ook. Wat gebeurt er dan? Ja! Natuurlijk: Je wordt wakker! Het oplossen van een probleem is voor je hersenen hetzelfde als een rondje hardlopen voor je lichaam! Nauwelijks een motivator om te gaan slapen!

Dus wat is het eerste wat je doet wanneer je ‘s nachts wakker wordt en aan het piekeren slaat?

: Je probeert de zorgen uit je hoofd te krijgen, en je probeert jezelf ervan te overtuigen dat het allemaal wel meevalt en je gaat met je piekergedachten om alsof het een puzzel is, die NU opgelost moet worden!
Het probleem: Al dat denken zorgt ervoor dat je wakker wordt. 

De andere manier is: het toepassen van Psychologische flexibiliteit.

Die principes zijn: Toestaan dat je gedachten en gevoelens er zijn en zorgzaam aandacht geven aan datgene wat jou helpt en in de richting van jouw waarden is.

In het geval van het niet in slaap kunnen vallen, betekend dat, dat je opmerkt dat je de neiging hebt om de puzzel op te lossen (je probeert de zorgen uit je hoofd te krijgen, en je probeert jezelf ervan te overtuigen dat het allemaal wel meevalt ) en vervolgens opmerkt dat je lichaam niets doet, maar je hoofd druk bezig is, terwijl het ook ‘NIETS’ moet doen..…. 

Wat kan je nou doen wanneer je slecht in slaap kan vallen?

Accepteer je gevoelens! 

Laten we wel zijn: Je piekergedachten en -angstige- gevoelens onderdrukken om -weer- in slaap te vallen helpt niet zo goed!

Als je lijdt aan slaapproblemen heb je dit vast al geprobeerd.
Of heeft het voor jou wél gewerkt?

Probeer om in plaats van te vechten, eens flexibel te worden en met de stroom mee te gaan…los te laten…

Hier zijn wat tips die je daarbij kunnen helpen.

Als het niet lukt om te slapen: Rust uit!.
Vaak is het de focus op het -niet- in slaap vallen die je ervan weerhoudt om in slaap te vallen…Door jezelf toe te staan om eenvoudig te rusten en je gedachten vriendelijk te bedanken voor de uitnodiging om te piekeren, maar-nu-even-niet… is het waarschijnlijk dat je vanzelf wegdommelt

Gewoon waarnemen.
Lig je te piekeren? In plaats van hierover te piekeren, kan je ook gewoon waarnemen dat je piekert…  Stel je eens voor, dat je piekergedachten op blaadjes liggen die langzaam de rivier af drijven….Ze komen en verdwijnen weer uit het zicht…  Bekijk ze zonder interesse en laat de gedachten voor wat ze zijn: slechts gedachten… Je hoeft er niets meer of minder van te maken!..

Accepteer je gedachten over piekeren.
Je hoeft het niet leuk te vinden of het ermee eens te zijn. Maar accepteer DAT het er is en laat het er zijn…zonder er tegen te vechten of het te ontkennen. ‘Pak’ de piekergedachten en speel er nieuwsgierig mee. Als een kind dat voor het eerst een kleurige glazen knikker ziet.
Laat je lichaam dan doen, wat het wil doen…slapen.

Deze tips lijken nogal tegennatuurlijk.    Zéker!

Maar wat heb je te verliezen? (behalve wat piekertijd).
Nóg een beter idee:

Volgende keer dat je naar bed gaat: ga liggen, ogen dicht en doe NIETS.

Terug naar het Blog-overzicht: