What’s on my Messy-Mind

Emotionele Intelligentie

EQ is lastig.

 

Emoties kunnen soms behoorlijk in de weg zitten. Of eigenlijk; de manier waarop we als mensen met onze emoties omgaan. We kunnen er keihard ‘last’ van hebben.

En toch: Emoties zijn een hulpmiddel en geen ‘last’.

 

Het is mijn persoonlijke mening, dat emotionele intelligentie (EQ) net zo belangrijk is als mentale intelligentie (IQ) om te groeien in je leven en je doelen te bereiken.
Hoe kun je nu omgaan met je emoties en ze te erkennen, voelen en accepteren zonder dat ze je leven beheersen?

 

8 persoonlijke overdenkingen:

 

Ten eerste: Emoties komen van binnenuit. Ze zijn ‘intern’ en maken dus deel uit van jouw ‘binnenwereld’.

Het is goed om te beseffen dat je een ander nooit de schuld kan geven van jouw emoties. Ze zijn helemaal van jou. Je kunt niet van anderen verwachten dat ze altijd weten welke emoties er bij jou naar boven komen (of zelfs dat ze daarin geïnteresseerd zijn).

Een actie of uitspraak van iemand anders kan jou een gevoel geven dat die ander helemaal niet had bedoeld en het is jouw verantwoordelijkheid hoe je met dat gevoel omgaat… en welke actie je eventueel onderneemt.


Ten tweede: Sta open voor nieuwe ervaringen.
Blijdschap of geluk, hebben een oneindige waarde: er is letterlijk geen einde of grens aan het gevoel… Meestal koppelen we de mate van geluk aan een gevoel vanuit het verleden maar dat betekent niet dat we geen hogere waarde kunnen bereiken dan die we ‘kennen’. Daarom is emotionele intelligentie ook: begrijpen dat de enige manier om oprechte blijdschap of ultiem geluk te ervaren, vóóruitgang is. Nieuwe ervaringen opdoen in de toekomst.

 


Ten derde is het handig om te beseffen dat angst een normale emotie is die naar voren komt wanneer we nieuwe dingen ondernemen. Door middel van angst zal je brein altijd proberen je ertoe te bewegen om toch vooral heel voorzichtig te zijn en misschien zelfs wel proberen om je er vanaf te laten zien om nieuwe dingen te proberen! ‘Veiligheid vóór alles’ zegt ons reptielenbrein! Echter; Onbevreesd zijn en roekeloos gedrag zijn twee verschillende dingen. Het is gewoon een manier van je hersenen om je alert te laten zijn. Meer niet.

 

Als vierde wil ik erop wijzen, dat emotie een reactie is en geen realiteit!
Een belangrijk aspect van emotionele intelligentie is begrijpen dat ‘hoe je je voelt’, niet per sé is ‘hoe het is’. Zelfs in het heetst van de strijd, is het verhelderend om je te realiseren dat die specifieke emotie op dat specifieke moment, helemaal van jou is en dat die emotie je iets wil zeggen…

 

 

Het vijfde punt is: Een slecht gevoel hebben, betekent niet dat je een slecht leven hebt.
Een duidelijk teken van een hoog EQ is wanneer je begrijpt dat niet iedereen altijd maar gelukkig kan zijn. Je leven valt niet in stukken uiteen als je je angstig, bedroefd verward of neerslachtig voelt. Het betekent alleen dat er een aantal factoren hebben samengespannen waardoor je een rotdag hebt. De positieve kant van een emotie is, dat ze voortdurend veranderd. Net als jouw rotdag.

 

 Nummer zes klinkt raar maar is erg belangrijk: Kies je vrienden zorgvuldig.
Wees je er bewust van hoe andere mensen je laten voelen. Omgaan met mensen die keer op keer een aanslag plegen op jouw emoties helpen jou niet in het omgaan met jouw emoties. Het is cruciaal om de juiste beslissingen te nemen als het gaat om het maken van vrienden. Vrienden kiezen is net als je emoties herkennen, super moeilijk en is niet iets dat je in één dag lukt.

 

Als zevende een woord van troost: Als je je emoties goed kan herkennen, betekent het niet dat je er nooit aan ten prooi zal vallen: Iedereen heeft wel eens -soms zelfs vaak- een emotionele bui! Wanneer je emotioneel intelligent bent betekent niet dat je een emotieloze robot bent. Het betekent alleen dat je weet hoe je je voelt, waarom je je zo voelt, en dat je daarnaar handelt.

 

En slotte, als achtste punt, behandel je emoties net zoals je gedachten: Ze komen en gaan, zijn soms helpend en andere keren minder helpend. Je hoeft niet naar al je gedachten of emoties te handelen. Wanneer je kunt ‘zien’ hoe gemakkelijk jouw emoties van buitenaf kunnen worden getriggerd, heb je een keuze.

 

Conclusie: Nu je begrijpt hoe factoren van buitenaf, zoals woorden en acties van anderen, kunnen zorgen voor die kermis van verschillende emoties in jouw binnenwereld, en hoe lastig het is om hier op een goeie manier mee om te gaan, wordt het duidelijk, wat de allerhoogste vorm van emotionele intelligentie is:

 ———————————-

EQ is:  Ten volle begrijpen, dat jouw woorden en acties, diezelfde emoties teweeg kunnen brengen bij een ander en altijd met compassie en begrip naar die ander kunnen kijken.

————————————-

Terug naar het Blog-overzicht: