Een BOM

What’s on my Messy-Mind:

Stressbestendig
Stress… is niet slecht.

 De wekker gaat voor de derde keer, je hijst jezelf gehaast overeind, snel douchen, kleren aan –Ik kan die broek niet vinden!– dan een sprintje naar de auto, bus of trein. Op het werk wacht een belangrijke vergadering − oh nee, Jouw rapporten liggen nog op je bureau – en als je eenmaal de eerste koffie achter de kiezen hebt, moet je vlammen, scherp zijn en ….. oké, even ademhalen. We komen er doorheen… !

Zonder stress zou dit je niet lukken. Stress geeft broodnodige focus.

Stress hoort erbij, het is er altijd en het helpt je overleven. Net als je hartslag. Waarom willen we minder stress?

Je wilt ook niet minder hartslag! maar wij zéggen wel, dat we minder stress willen. We hebben alleen niet goed door wat we dan zeggen: want stress helpt ons de hele dag. Door stress kunnen we onze to-do-list afmaken, de afspraken in onze agenda nakomen. We kunnen door het leven heen razen, strálen op social-media. We zijn gek op stress!
We moeten alleen wél voldoende herstellen!

Je telefoon gooi je toch ook geregeld aan de oplader?”
We komen niet door stress in de problemen, maar door een gebrek aan opladen en herstel !
Ons lijf heeft een afdeling stress en een afdeling herstel, die horen elkaar in balans te houden.

Je moet je beseffen dat je als modern mens grootverbruiker van stress bent. Daardoor wordt het logischer dat je ook –als grootverbruiker- moet opladen.

Het is een andere kijk op stress. Stress is geweldig, want het maakt dat je een net iets grotere inspanning kunt leveren dan normaal.

We gebruiken de term ‘stress’ nu alleen in een negatieve context en dat doet iets met de perceptie: We denken dat stress het probleem is. Maar als de overspannen millennials zeggen: ik heb stress, bedoelen ze eigenlijk: er ligt te veel op mijn bord, waardoor ik nauwelijks aan herstellen toekom.”

We nemen zo weinig tijd om te ‘herstellen’…De momenten dat we even rust hebben, zitten we op onze telefoon. Nu is die telefoon niet het enige ding wat ervoor zorgt dat we geen rust hebben. Er zijn zoveel factoren waardoor we denken: Ik wíl nog zo veel: ik heb geen zin om uit te rusten! Ik noem dat de hofleveranciers van stress. Het is handig om die voor jezelf in kaart te brengen, zodat je er ‘hersteltijd’ voor in kan plannen..

De manier van herstellen is voor iedereen verschillend.
Mensen halen nog wel eens ‘herstel’ en ‘plezier’ door elkaar: Een spelletje op je telefoon geeft je een plezierig gevoel, maar herstel je erdoor? Hetzelfde geldt voor Netflix, we kijken om te ontspannen, maar als een film spannend is, gaat onze hartslag omhoog en de volgende aflevering kan niet wachten…

Een tip: plaats een ‘BOM’ in je agenda:

Een Bewust Ontspan Moment.

’s Ochtends, is het ontbijtmoment voor mij ‘heilig’!:

Ik heb besloten dat ik liever 5 minuten te laat op een afspraak kom, dan dat ik gehaast m’n broodje moet weghikken en koffie-mee-in-de-auto moet nemen.

Ik probeer zelf ook, net als het daglicht, ’s avonds even te schemeren;
Als de dag overgaat in de avond, ga ik even op een stoel zitten. Vijf minuutjes maar. Dan laat ik de dag van mij afglijden.

En tussendoor..: Doe ik regelmatig een hele korte oefening om me te ontspannen en te verbinden met de wereld om me heen:

  1. Zet je voeten op de grond
  2. Duw ze tegen de vloer en voel de grond onder je die je steunt.
  3. Merk op dat je beenspieren zich spannen als je je voeten naar beneden drukt.
  4. Merk je hele lichaam op, en het gevoel van zwaartekracht dat door je hoofd, je ruggengraat en je benen naar je voeten stroomt.
  5. Kijk nu om je heen en merk op wat je om je heen ziet en hoort. Merk op waar je bent en wat je doet.

Er zijn heel veel van dit soort oefeningen en truukjes om aan het einde van een drukke dag niet oververmoeid thuis te komen…

Als je wilt, vertel ik je alles, wat ik er over weet…

Terug naar het Blog-overzicht: